Gosia volgde haar hart naar Nederland en wordt taal machtig door DigiTaalhuis

-PERSBERICHT-


Ik wacht buiten bij de Bibliotheek in Budel waar ik een afspraak heb met Gosia. Van mijn collega hoorde ik dat ze gebruikmaakt van enkele activiteiten van het DigiTaalhuis, zoals de vrouwentaalgroep. Op dit moment is de groep bijna klaar en ik hoor al veel gepraat en gelach. Wekelijks komt de groep samen om beter Nederlands te leren. Vandaag gaan Gosia en ik samen in gesprek over haar verhaal.

Het DigiTaalhuis helpt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven van de Nederlandse taal, maar het biedt ook hulp bij rekenen en computeren. Zo richt het DigiTaalhuis zich op mensen die de Nederlandse taal als moedertaal hebben, maar ook op anderstaligen.

Vrijwilligerswerk
Vier jaar geleden volgde Gosia haar hart en verwisselde Polen voor Nederland. Een ambitieuze vrouw in een land met een andere taal. Gosia wilde graag iets betekenen voor de gemeenschap en startte met vrijwilligerswerk. Via Cordaad Welzijn begon ze als maatje bij mensen die hulp nodig hebben en om samen spelletjes te spelen. Ook wilde ze graag beter Nederlands leren en werd ze gekoppeld aan een taalmaatje.
Een taalmaatje oefent het leren verstaan, spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Gosia wilde graag meer en nog beter worden en samen met haar man ging ze op zoek naar Nederlandse les. Nu volgt ze één keer per week Nederlandse les bij het Ster College. Tijdens corona worden de lessen online gegeven.

Leuk en leerzaam
Ik vraag haar naar de vrouwentaalgroep. Haar gezicht licht op terwijl ze hierover vertelt. Er worden allerlei onderwerpen besproken. Vandaag hadden ze het over verschillende soorten vogels. Lachend vertelt ze over hoe niet iedereen de vogels bij naam weet en ze dan overstappen op uitbeelden. Leuk en leerzaam. Je leert hierbij andere mensen en verschillende culturen kennen, terwijl je toch ook je Nederlands oefent.
Gosia is erg trots op haar traject dat ze al heeft doorlopen. Enkele jaren geleden was ze zelf zoekende, maar vandaag wil ze graag anderen helpen met hun weg te vinden. Momenteel wordt ze opgeleid om coördinator te worden voor de taalmaatjeskoppelingen. Zodra de situatie er zich toe leent zal ze anderen enthousiast vertellen over het mogelijke aanbod.

Ook voor jou
Ken jij of ben jij iemand die graag (beter) wil leren lezen, schrijven, rekenen? Of wil je jouw digitale vaardigheden verbeteren? Iedereen is welkom, zowel nieuwkomers als mensen die geboren zijn in Nederland. In een persoonlijk gesprek kijken we samen naar het aanbod dat bij jou past. Dit kan bijvoorbeeld een taalmaatje zijn, maar ook Nederlandse les of computerles. Onze ondersteuning is gratis. Wil jij graag contact opnemen met het DigiTaalhuis? Vicky Didden, coördinator DigiTaalhuis Cranendonck, is bereikbaar via 06 45209453 en digitaalhuis@bibliotheekdekempen.nl.