Aandacht voor aanpak laaggeletterdheid in Week van Lezen en schrijven

Van 6 tot en met 12 september is het de Week van Lezen en Schrijven. Die week vragen we extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid. Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij daardoor ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. In de gemeenten Cranendonck en Valkenswaard zijn ongeveer 5.000 volwassenen laaggeletterd. Dat is ruim 9% van de in totaal 51.000 inwoners van beide gemeenten! Té veel vinden de gemeenten Valkenswaard en Cranendonck. Wij werken daarom al enkele jaren samen met het DigiTaalhuis en de Stichting Lezen en Schrijven aan de aanpak van laaggeletterdheid.

Ervaar hoe het voelt
Als u geen moeite heeft met lezen en schrijven, is het soms moeilijk voor te stellen hoe het voelt om laaggeletterd te zijn. In de Week van Lezen en Schrijven kunt u dit ervaren met de ‘escape box’. Die staat vanaf maandag 6 tot en met woensdag 8 september in de bibliotheek in Valkenswaard. Van donderdag 9 tot en met zaterdag 11 september staat hij in de bibliotheek in Budel. Daarna zal de escape box rouleren op verschillende locaties in de beide gemeenten. Meer informatie daarover volgt.

Komt u eruit?
In de escape box ervaart u hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven en om  ‘vast te lopen’ in taal. Het is een spel waarbij de deelnemers in 15 tot 20 minuten verschillende puzzels op moet lossen om te kunnen ‘ontsnappen’. Tijdens het spel kunt u om hulp vragen, maar u krijgt aanwijzingen die niet te lezen of te begrijpen zijn; erg frustrerend! Op deze manier ervaart u waar zo’n 2.5 miljoen laaggeletterde Nederlanders dagelijks mee te maken hebben.

Wilt u meer informatie?
Wilt u hulp, of meer informatie? Neem dan contact op met Irene van het DigiTaalhuis via 06-45209453 of digitaalhuis@bibliotheekdekempen.nl