Info voor vrijwilligers

In willekeurige volgorde, bekijk alles eens en maak een keuze. Bij een aantal websites moet je een account aanmaken. Laat jouw klant dat zelf doen. Daarmee kun je vaak ook het verloop volgen, de resultaten. Dat is natuurlijk ook erg motiverend.

www.cambiumned.nl
Uitgebreide website met grammatica, spelling, stijl, lezen, schrijven, spreken, woordenschat, taalspelletjes en meer.

www.jufmelis.nl
Welkom op mijn site. Ik ben juf Melis en ik geef Nederlandse les en remedial teaching op een school voor voortgezet onderwijs. Ik wil graag de Nederlandse taal makkelijker maken voor iedereen. Op mijn website kun je uitleg lezen en oefeningen maken die direct worden nagekeken. Er staan allerlei verschillende oefeningen voor grammatica, spelling, werkwoordspelling en woordenschat. Voor extra mogelijkheden kun je een abonnement afsluiten.

www.netinnederland.nl
Nieuwswebsite waar in makkelijk Nederlands het nieuws wordt uitgelegd.

www.nt2taalmenu.nl
Nederlands leren met NT2TaalMenu. Wilt u Nederlands leren? Of oefenen voor het inburgeringsexamen? Of voor het Staatsexamen I of II? Dan is nt2taalmenu.nl dé website voor u! Er zijn oefeningen voor alle niveaus.

www.oefenen.nl
Oefenen.nl is de plek waar je zelf kunt oefenen met taal, rekenen, computer en internet. En ook omgaan met geld, gezondheid, verkeersregels en nog veel meer. Als je thuis oefent is Oefenen.nl gratis.

www.steffie.nl
Welkom op mijn website. Ik ben Steffie en ik leg moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld daten, DigiD, de OV-chipkaart en een bezoek aan de huisarts. Zo wordt de wereld weer iets eenvoudiger!

www.taalspot.nl
Website met oefentoetsen voor de niveau’s A1-A2

www.tutor.nl
Wij zijn er voor iedereen die Nederlands wil leren spreken, schrijven, luisteren en lezen. Als je Nederlands spreekt en verstaat, doe je mee en heb je meer kans op werk. Het werkt nu eenmaal beter als je dezelfde taal spreekt. Samen kijken we welk traject en welke manier van lesgeven het beste bij jou past. LET OP: je kunt in de balk doorklikken naar “gratis oefenen”.

nl.ver-taal.com
Nederlandse oefeningen voor anderstaligen: woordenschat, grammatica, luisteroefeningen…

www.2bdutch.nl
Nederlands leren door het bekijken van video’s met ondertiteling. Zo kan je je luistervaardigheden verbeteren en nieuwe woorden leren. Een taal leren is nog nooit zo leuk geweest! Onze Nederlandse video’s zijn ondertiteld in het Engels, Duits, Spaans, Frans en Portugees.

www.beetjespellen.nl
Beetje Spellen is bedoeld voor: leerlingen op het niveau van primair onderwijs (zodra ze leren lezen), mensen met dyslexie, nieuwe Nederlanders die een andere moedertaal hebben, mensen buiten Nederland die Nederlands willen leren.

www.beterspellen.nl
Zo werkt Beter Spellen: Elke werkdag staan er vier opgaven voor je klaar. Als je wilt, krijg je elke werkdag e-mail met een link rechtstreeks naar de test. Kies bij elke opgave een antwoord en klik op Verzend.

www.dutchgrammar.com
Welcome to this Dutch online grammar course. You probably arrived on this page because you take an interest in the Dutch language. Whether you need to learn Dutch for your work or you are just studying it for fun, I hope this site will make the learning process an enjoyable experience.

www.juf-hannah.nl
Op deze website vindt u lesmaterialen voor de bovenbouw van het basisonderwijs. De werkbladen en spellen zijn gemaakt door juffen en meesters die met hun eigen klas een bepaald onderdeel extra wilden oefenen of uitdiepen. Oorspronkelijk zette ik alleen eigen materiaal op deze site. Er waren steeds meer collega’s die aanboden hun eigen gemaakte werkbladen en leerspellen te delen. Ik ben ze daar zeer dankbaar voor, samen hebben we een mooie verzameling lesmateriaal gemaakt! Dit lesmateriaal is bedoeld als aanvulling op bestaande methodes. Van enkele werkbladen is helaas geen antwoordblad beschikbaar.

www.melkwegplus.nl
Welkom op de website van Stichting Melkweg+. Stichting Melkweg+ is een expertisecentrum voor het onderwijs aan laaggeletterden. We ontwikkelen leermiddelen, doen onderzoek en geven training en advies.

www.oefenhierjenederlands.be
Deze website heeft hele fijne boekjes ontwikkeld met plaatjes om woorden te leren in allerlei thema’s. Neem contact op met je taal coördinator om af te spreken hoe je de boekjes krijgt.

www.vandale.nl/spreektaal
SpreekTaal is de meest gebruikte methode voor taalcoaching aan anderstaligen. De methode bestaat uit twee series: SpreekTaal 1 (niveau 0 tot A1+) en SpreekTaal 2 (niveau A1 tot A2). Elke afzonderlijke module bevat verschillende audioopnames en biedt materiaal voor ongeveer 5 uur taalcoaching.Je vindt hier alle audiobestanden die horen bij de oefeningen in de vijftien modules van zowel SpreekTaal 1 als SpreekTaal 2. Je kunt de audiobestanden hieronder afspelen op je tablet, smartphone of computer, of allemaal in één keer downloaden. Let op: de boeken zijn eventueel te lenen bij Cordaad Welzijn. Neem contact op met je taalcoördinator.

www.taalthuis.com
Learning Dutch might not be the easiest thing in the world, it’s also certainly not the toughest thing: grammar and spelling are tied to strict rules that usually can be explained in a few lines. If you want to learn Dutch and you want to make a start yourself, you might use this complete Free Online Dutch Course: it contains all the basic grammar, vocabulary and even pronunciation rules you need and a lot of online exercises and tests. It’s a very good and well structured introduction to learn dutch. Still, it’s also good to have a good teacher and a good book to guide you if you want to learn dutch.

http://studygo.com/nl/
StudyGo is een gratis leerplatform om makkelijker en sneller woordjes en begrippen te leren. De woorden uit jouw lesboek staan bij ons al voor je klaar in handige woordenlijsten.

Oefen alle oefenexamens inburgering van Duo
https://www.inburgeren.nl/examen-doen/oefenen.jsp

www.dedagvandaag.nl
De Dag Vandaag is gratis. De artikelen worden elke dag geselecteerd en geschreven door een onafhankelijke redactie. Een aantal keer per jaar verschijnen er betaalde berichten op De Dag Vandaag. Bij het plaatsen van commerciële uitingen houdt De Dag Vandaag zich aan de commerciële rechten van het kind.

babadada.com/topic/school/tir/nld Beeldwoordenboek.
Kies je taal en ga lekker oefenen

www.woordplein.nl
Deze site is een idee van juf Aukje. Aukje heeft bijna 25 jaar ervaring als leerkracht basisonderwijs, waarvan ruim 10 jaar RT. Aukje is werkzaam op de Willem-Alexanderschool te Rijssen.

www.taalspelletjes.nl
Een website met veel verschillende taalspelletjes als galgje, woordmemory en een soort scrabble.

www.spelletjesplein.nl
Een website met allerlei spelletjes. Onder nummer 28 en 29 staan de taalspelletjes.

www.gratisnederlandsleren.nl
Deze website geeft een overzicht van allerlei websites waar je (gratis) aan de slag kunt met het leren van de Nederlandse taal. Weer meer dan in dit overzicht staan. De websites staan gerangschikt op niveau.

www.rekenen-oefenen.nl
Als taalmaatje kan het zijn dat je een kind helpt bij taal, maar misschien moet ook rekenen geoefend worden, maar ook klok kijken bijvoorbeeld. Dan kan deze website daar een hulpmiddel bij zijn.

www.kinderpleinen.nl
Als de site opent, sta je op een startpagina. Klik op “Overzicht onderwerpen / pleinen”. Dan staan er alle letters van het alfabet. Wil je iets leren over “Taal”, dan klik je op de “T” en zoekt een van de regels uit waar je iets meer van wil weten. Dit geldt natuurlijk voor alle andere letters.

www.taalwinkel.nl
Deze site is geschikt voor gevorderde studenten, die hun Nederlands verder willen perfectioneren. (Ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Universiteit van Amsterdam (UvA).

www.leestrainer.nl
Je vindt er allerlei oefeningen, die door Cito, een landelijk erkend instituut geplaatst zijn om gratis te gebruiken. Niet alles is gratis, dus wel even opletten.

www.rekenweb.nl
Als de rekenwebsite zichtbaar is, staat in de adresbalk een ander adres. Klik op “spelletjes” en je kunt uit heel veel soorten en niveau’s rekenspelletjes kiezen. Onder de blauw/paarse balk klikken op “spelletjes”, in het volgende scherm onder “spel van de maand” klik je op de “groep” die je wil gaan oefenen en als je wilt, kun je ook nog kiezen welk soort oefening je wil gaan doen. Eronder staan echter alle oefeningen van de groep. Je kunt op deze site o.a. ook klok en geld oefenen

https://open.diglinplus.nl/
Hele uitgebreide website met alles rondom taal. Achter de button “extra” vind je een handleiding hoe de website te gebruiken.

https://spelling.nl/
Op Spelling.nl vind je alles wat te maken heeft met de Nederlandse spelling. Zo hebben we bijvoorbeeld het kopje ‘Spelling op de basisschool’. Je kunt dan kiezen in welke groep je zit. Je leest dan precies wat je dit jaar allemaal gaat leren en hoe het ook alweer zit met de spellingregels.

Taalcoaching op afstand
Ook voor u als taalvrijwilliger is het in deze  onzekere tijd even zoeken naar een geschikte manier om uw taalvrijwilligerswerk vorm te geven. De taalvrijwilligersorganisatie Het begint met Taal heeft daarom een aantal handige tips en tools voor u op een rijtje gezet. Ook worden er gratis extra webinars aangeboden. Klik hier om naar de pagina van Het begint met Taal te gaan.